2013. július 25., csütörtök

Részeredmények: aszalás, kovászolás + a harmadik műszak "termései"

Szép munkát végzett a Nap: elkészült az első adag aszalt gyümölcs. Összeöntöttem a szilvát és az almát, még két napig szárítom őket a konyhában, aztán mehetnek a vászonzacskóba/befőttesüvegbe. Szükségem van némi tapasztalatszerzésre tárolásügyileg, ezért fogom kétféle módon eltárolni az aszalványokat. Ma eléggé esőre állt az idő, úgyhogy a következő adag aszalásra szánt almát és szilvát csak holnap teszem ki. A kisebbik lányom szerint mindkét aszalvány nagyon finom, az unokahúgomnak csak az alma ízlik, de az nagyon. Azt hiszem, egész nyáron aszalnom kell, hogy maradjon valami télire is. :)


A tálca alatt jól látszik életem első két üveg kovászos uborkája. Ami a képen nem látszik az az, hogy mindkét üveg uborka megpenészedett. Meg is mutatom: 


Kár. Mert egyébként - a penész alatt - nagyon finom kovászos uborka illat terjeng. Szóval, ezt a receptet nem teszem közkinccsé. A jövő héten megint nekiállok, de kenyér helyett krumplit fogok használni. Remélem, a krumplis módszerrel sikerülni fog.

No, és most megmutatom, mivel foglalom el magam, ha leszáll az éj: 



Most egy páran biztosan felszisszentek, főleg azok, akik tudnak varrni. Ezúton szeretném közölni mindenkivel, hogy én nem tudok. :) Egyáltalán. Szégyen, mert szeretett nagymamám varrónő volt, és egészen kisgyermekkorom óta "könyörgött", hogy üljek oda mellé, lessem el tőle a szabás-varrás csínját-bínját. Engem persze nem érdekelt a dolog sem gyermek-, sem kamasz-, sem pedig fiatal felnőtt koromban. Most, amikor már vágynám a tudást... már késő.

2013. július 23., kedd

Gyorsjelentés - képekben

Virágzik a patisszon:


...és a cukkini is:

Cukkiniből jó sok lesz, tele vannak virággal a tövek:


Érik a paradicsom. Végre! :) 

Levendula

Ennyi levendulám lett összesen: egy hosszabbra és egy rövidebbre vágott csokor. A képek ne tévesszenek meg senkit: ahogy ide-oda pakolgattam a csokrokat, a megfelelő helyet keresve számukra, készítettem egy-két képet. :) Maradt még egy-két szál virág a két tövön, amik még csak később fognak kinyílni, és ősszel számítok a másodvirágzásra is, de így sem sok, sajnos. 
No, de majd jövőre! Terveim vannak ám levendulaügyileg. Nagy terveim. :) 




2013. július 22., hétfő

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók

Kb. 1 kg szilva (nem baj, ha kicsit több)
10-14 evőkanál cukor, ízlés szerint (nem vagyok cukorpárti, sőt... azonban az édesítőszerek is rendkívül károsak, így ezt a részt majd ki fogom váltani valami mással, csak még ki kell kísérleteznem)
1 evőkanál őrölt fahéj
2 csomag vaníliás cukor
4 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
2 liter tej

Elkészítés

A szilvát jó alaposan megmossuk, majd annyi vízzel, hogy bőven (1 ujjnyira) ellepje feltesszük főni. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. A pudingporokat egy tálba öntjük, egy kis tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet (összesen 2 litert). Amikor a szilva már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a pudingos tejet, és óvatos kevergetés mellett kb. 10 perc alatt készre főzzük.
Fogyasztható azonmód melegen, vagy hidegen, tejszínhabbal. :) Jó étvágyat kívánok! 


Megjegyzés

Fenti mennyiségű hozzávalókból egy nagy családnak két étkezésre elegendő leves készül.
Az eredeti recept itt található.

Hull a szilva a fáról

Naponta kétszer összeszedem a szilvát a fa alól. Gyönyörű nagy szemű, egészséges termés hullik alá. Ma fahéjas szilvalevest főztem vacsorára (recept itt):


A holnapi szedés pedig megy majd aszalódni. Az előző adag szépen alakul, raktam melléjük egy kis almát is: 


Az uborka vize is szépen kezd zavarosodni, a látvány alapján életem első két üveg kovászos uborkája ehető lesz. :)

Bazsalikomot is szárítok, két fajtából vágtam: 



Eközben a házban: 


És végül egy fotó, csak a látvány kedvéért: 

2013. július 20., szombat

Júliusi teszek-veszek

Végre sikerült visszazökkennem az én kis életembe. Már úgy hiányzott... :) Mielőtt belekezdenék a mondókámba, hadd mutassam be az új társamat: 


Egy igazi kincs. Mivel nincs autóm, kénytelen voltam minden egyes vásárlás alkalmával belebújni a málhás szamár szerepébe, és ezt most meguntam.  A nagyobbik lányom szerint ciki vagyok (remélem, hogy ez csak a Gurulós Bevásárlótáskával Közlekedő Anyura értendő :)), de úgy döntöttem, 35 évesen megengedhetem magamnak ezt a luxust. Hogy ciki legyek. Első a kényelem. :) Annyira megszerettem az új társam, hogy nevet is fogok neki adni, csak még nem találtam meg a megfelelőt. :)
No, de térjünk vissza a "teszek-veszek" részhez. Most megint be kell mutassak valamit, mégpedig a ruhaszárítót, egy egészen más szerepkörben:



Fenti képekből némi leleménnyel kikövetkeztethető, hogy nem csak szilvaaszalás folyik nálunk mostanság,


Az s.k. készített aszaló kevésnek bizonyult, így kénytelen voltam a legnagyobb tálcámat is munkára fogni.

hanem uborkakovászolás is. Első alkalom. Még sosem csináltam kovászos uborkát. Nagy izgalommal várom a végeredményt. Ha sikerül, megosztom a receptet is. :)


A csapat legújabb tagja fűszer- és gyógynövény kategóriában:

Rozmaring
 Gazdagabbak lettünk egy rózsaszín futómuskátlival is: 


Az én kis vintázs-bejáratom: 



A következő napokban a kötelező kerti munkálatok (pl. paradicsomfelkötözés, gazolás, ásás, kapálás, magvetés) mellett még több szilvát tervezek aszalni, és almaecetet fogok "gyártani".

2013. július 19., péntek

Újra itthon!

Családi ok miatt néhány napot a fővárosban kellett töltenem. A kötelezettségek mellett azonban jutott egy kis idő aktív pihenésre is, például megnéztük a gyerekekkel a Gru 2 című animációs családi vígjátékot - ami nekem kifejezetten tetszett, sokat nevettünk rajta - és ellátogattunk az Állatkertbe is.
Az állatkerti sétáról képeket itt találtok.

No, és akkor térjünk vissza az én kis birodalmamhoz. Pénteken, kora délután hagytuk el Rózsa-kertet, és szerdán reggel érkeztünk haza. A következő látvány fogadott a kertben:

A fürtös paradicsom már engem is túlnőtt, körülbelül 180-183 cm magas lehet, és nem átallott az ablakrácsot karónak használni. Teljesen bebújt mögé. :) 


A rézvirág kinyílt, legalábbis nagy részük. Egyelőre két színben pompáznak, talán a még ki nem nyílottak között van más színű is.



A körömvirág is kinyílt, a ház előtt citromsárgán virít, a kerítés mellett pedig van egy narancssárga színű is, ami most kezdett szirmot bontani. Ha teljesen kinyílik, majd lefotózom.



A kis dzsungel. :) Jövőre azért szellősebben ültetek... :)



Az árnyékba tett rózsatövek szépen megeredtek, most már majdnem biztos, hogy nem csak egy-két tő marad meg. Majd megszámolom őket. Sajnálom, hogy az elején kint hagytam őket a napon. Most néhány tővel több lenne...



A paradicsom- és paprikatermés is alakul:



Rengeteg szilvánk lesz:




Tegnap összeszedtem a lehullott szilvát, aszalt szilva lesz belőle:


És a hátsó zöldséges is alakul. Növekszik a brokkoli, bimbós kel, karalábé, paprika, paradicsom. A paradicsom már virágzik is, sőt, az egyik tövön már termés is van.  Most már remélhetőleg lesz időm tovább ásni, és a július-augusztusban elvethető magok is hamar a helyükre kerülnek.

Olyan jó itthon lenni... Úgy hiányzott minden... :) 

2013. július 10., szerda

Túl jó ez a szer

Azért azt nem gondoltam volna, hogy egy órával az illóolajos hangyaűző szertartás után az aprónép fogja magát, és mind a tízezren, tojásaikkal együtt odébbállnak... 
Szinte pánikszerűen menekülnek a hangyák a kertünkből. A kert első részének közepéről jönnek, több százan (több ezren?), alakzatban menetelnek a kertkapu felé. Minden hangyánál van egy-egy tojás... Költöznek. Attól félek, hogy ebből megint földrengés lesz. A legutóbbi hangyainvázió után pár nappal jött a június 5-i földrengés utórengése. 
Készítettem több videót az eseményről, de sajnos nem tudom feltölteni, valamiért nem sikerül. Talán később tudom pótolni. Így hát most csak egy csekély minőségű képen tudom bemutatni a vándorlás egy pici részletét. A kép egyáltalán nem adja vissza a látványt, sajnálom, hogy nem készítettem többet belőle. Inkább a videóra "feküdtem rá".

A csodálatos levendula- és teafaolaj, mint hangyaűző szer

Ismét ellepték a ház környékét a hangyák. Ráadásul kb. 10-20 példány nem röstellt az előszobáig merészkedni. Most már nem estem kétségbe, hisz van a tarsolyomban pár összegyűjtött "gyógymód" a problémára. Azonban mégsem ezek között kezdtem el kotorászni, hanem előkaptam egy 600 grammos, műanyag savanyúságos dobozt, megtöltöttem vízzel, belecsöppentettem három-három csepp levendula- és teafaolajat, jól elkevertem, és egy kanál segítségével körbehintettem az illóolajos vízzel a házat. A fal mentén végig, a lépcsőfokokat egyenként, és az ajtó előtt is. Itt nem sajnáltam a szert, jó vastag csíkot húztam az ajtó elé. A többit a természetre (vagyis e természetes megoldásra) bíztam. Fél óra múlva a 200 hangyából (most nem voltak olyan sokan, mint a múltkor) kb. 10 maradt, de ők is inkább a kert felé kacsintgattak.
Hát, kérem szépen, ez bejött! Boldog vagyok. :)
Este megismétlem a műveletet, és a biztonság kedvéért hetente egyszer beiktatok egy ilyen szertartást. A módszer teljesen környezetbarát és hasznos. Bátran ajánlom mindenkinek. 

2013. július 8., hétfő

Már megint és még mindig: rózsa

A hatalmasra nőtt rézvirágok, dáliák és estikék, no meg a kiszuperált órabura takarásában felejtődött "legelsőszülött" rózsababa gyönyörű rózsagyerekké nőtte ki magát: 


Nagy sansz van rá, hogy ő már meg is marad. Mindent el fogok követni, hogy így legyen. Ez a szépséges csemete egy kicsit kárpótol a Rózsakert rózsái c. bejegyzésemben bemutatott "szinte már kész bokor" elszáradásáért. Most már világos számomra, hogy napon nem hagyunk rózsagyereket őrizetlenül...

2013. július 3., szerda

Rózsáim - "újratöltve"

Mivel a "minifűszerest" közvetlenül az "anyarózsa" elé terveztem, és "építettem" is meg, kénytelen voltam átmetszeni a rózsabokrot egy kicsit. Így történhetett, hogy a 18 rózsababából 25 lett. Ha csak a fele marad is meg...
Jaj, de szép lesz! 

Fűszerspirál

No, azért ez nem olyan igazi fűszerspirál, annak a megépítése komoly előkészületeket igényel, és nem ilyen egyszerű. Ez inkább egy csiga alakú "minifűszeres". :) Nem mondom, hogy tökéletes, de azért elsőre megteszi. :) Nem bírtam magammal, és délután "összedobtam". Holnap belekerülnek a tárkony, a citromfű és a bazsalikom palántáim. A kamillákat már nem merem bolygatni, jól begyökeresedtek a cserepekbe, ráadásul már rég virágoznak is. 
Jövőre csinálok majd egy nagyobb fűszerkertet (lehet, hogy ezt hosszabbítom majd meg oldalirányban és felfelé is), és lesz külön gyógynövénykert. Bár, ahogy magamat ismerem, lehet, hogy holnap csinálok egy "minigyógynövényest" is. :)
Persze, gondolnom kell a hátsó zöldségesre is, ami kapálásra vár. Na, majd holnap megkérdezem a kristálygömbömet... :)

Rózsáim

Mint azt már oly sokszor említettem a blogon, lelkesen próbálkozom kertünk egyetlen rózsabokrának szaporításával. Jelenleg 18 rózsatő próbál megkapaszkodni a kertben itt-ott, valamint műanyag edényekben. A 18 rózsatőből 10-et még régebben dugtam földbe, a 10-ből 6 már biztosan gyökeret eresztett, mert megjelentek rajtuk az új hajtások. A 6-ból kettő pedig már el is kezdett bokrosodni. Csodálatos a természet, és csodálatos érzés maradandót alkotni... illetve ültetni. :) 

Az alábbi példány szinte már kész bokor. :) 


Az utolsó "eresztés" három példánya, "üvegházban":


Remélem, ők is ugyanilyen gyönyörű virágokat fognak hozni, mint az "anyjuk":

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...