2013. szeptember 5., csütörtök

Önnfentartás, összefogás

Bevezetés

Nem fogok sem politizálni, sem "észt osztani", valamint nem fogom hosszúra sem nyújtani a mondandómat. Nem fogok magyarázni és "könyörögni" sem, egy ideje már a legkedvencebb volt főnököm szavait használom - sajnos már napi szinten - mottóként, miszerint "nem menthetünk meg minden szomszédot". Ennek a mondatnak átvitt értelme is van,  amit én most nem fogok elmagyarázni, de azt hiszem, hogy a továbbiakból kiderül majd, hogy fenti mondatot hogyan is kell értelmezni.

In medias res, avagy térjünk a lényegre: Költözz vidékre! 
Nagyon röviden és tömören a lényeg: aki teheti és késztetést érez rá, gondolkodás nélkül költözzön vidékre. Aki teheti, de nem érez rá késztetést, az gondolkozzon el azon, hogy mit nyújt neki a város és a fogyasztásalapú (pénzalapú) városi élet, és mit nyerhetne azzal, ha vidékre költözne. Aki nem teheti, de késztetést érez rá, az vizsgálja meg a helyzetét még egyszer, és gondolkozzon el azon, hogyan tudná mindezt mégis megvalósítani. Például nem egyszer láttam már olyan hirdetést, hogy növénytermesztésre és állattartásra kiválóan alkalmas tanyát állagfenntartásért (esetleg kertművelésért) cserébe kiadnának. Ez is egy lehetőség. Az elején kihagytam a "felsorolásból", hogy vészmadárkodni sem fogok. Nos, nem is szeretnék ilyet tenni, azonban mindenképpen fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy az elkövetkezendő évek megannyi nehézséget fognak hozni számunkra. Nem tudjuk, hogy milyen fokú és milyen jellegű "problémák" várnak még ránk, de az egyértelmű, hogy egy bármekkora méretű nehézséget túl lehet élni, ha az embernek van földje (ami nem feltétlen kell, hogy a sajátja legyen, ahogy azt már fentebb említettem).  

Miért jó, ha vidékre költözöl? 

Először is azért, mert vidéken meg tudod termelni magadnak a saját, valamint a családod létfenntartásához szükséges élelmiszert, ha ügyes vagy, még ennél többet is. Nem is feltétlenül muszáj mindenből termelned. Ha egy pár fajta zöldség és/vagy gyümölcs termesztésére ráállsz, vagy esetleg tyúkokat és kecskéket tartasz, többet, mint ami a családod szükségletét fedezi, akkor a felesleget máris el tudod cserélni olyan élelemre - vagy bármilyen más árucikkre - amire szükséged van éppen. Persze az az igazi, ha a fennmaradáshoz szükséges összes élelmet magad termeled, még ekkor is keletkezhet felesleg, amit cserélni, értékesíteni tudsz, viszont nem függsz senkitől. Ahhoz, hogy a saját és családod fő szükségleteit ki tudd elégíteni, elég egy közepes méretű kert néhány gyümölcsfával, ahol zöldségeket is termeszthetsz, és ahol elfér egy kisebb ól, ahol néhány tyúkot és 2-3 kecskét tarthatsz. Ha szereted a nyúlhúst, akkor ajánlom, hogy tarts nyulakat is, nem foglalnak sok helyet, viszont nagyon szapora állat, így a családod hússzükséglete is fedezve lesz.

Miért jó a társadalomnak, ha gazdálkodsz? 

Ha visszatérsz a földhöz, a természethez, akkor egy idő után rájössz majd, hogy jól döntöttél. Nyugodtabb (divatos szóval élve stresszmentesebb) és egészségesebb leszel te is és a családod is. A tapasztalataidat el fogod mesélni a rokonaidnak, barátaidnak (de persze látják ők ezt majd maguktól is), akik közül néhányan - látva a példádat - szintén visszatérnek majd az ősi életmódhoz. Majd az ő példájukon felbuzdulva és okulva az ő ismeretségi körükből is néhányan változtatnak majd az életükön, és így tovább. Ha "beüt a krach", ami lehet akár egy háborús helyzet, akár egy gazdasági összeomlás vagy természeti katasztrófa (napjainkban sajnos bármelyik esélyes lehet), ez a sok család, aki mert változtatni, aki visszatért őseink életmódjához és az életet adó földhöz, nem csak saját magát lesz képes fenntartani, hanem még azokat is, akik saját lustaságukból kifolyólag, vagy éppen önhibájukon kívül a városokban rekedtek. Ez jó lesz majd a városiaknak, mert lesz mit enniük, és jó lesz azoknak is, akik vidéken élnek, mert be tudnak szerezni olyan dolgokat, amiket esetleg helyi szinten nehezebb lenne. (Csere.)

Összefogás

Ha eldöntötted, hogy vidékre költözöl, és gazdálkodni kezdesz, keress helyi közösségeket, akik sokat fognak segíteni neked a kezdeti lépésektől egészen addig, amíg szükséged van rá. Később pedig te fogsz majd segíteni a "kezdőknek". Ha vannak vidéki rokonaid, akik még gazdálkodnak, tőlük is nagyon sokat tanulhatsz. Az internet világában élünk, ami például ebből a szempontból akár hasznos is lehet. Persze, ha információt keresel, mindig ellenőrizni kell, hogy amit találtál, az mennyire hiteles, mennyire megbízható a forrása stb. 
Nekem nagy szerencsém van e téren, mert van előttem egy kitűnő példa, egy Ember, aki egy pár évvel ezelőtt rájött valami nagyon fontos dologra. Arra, hogy az egészséget és a nyugalmat pénzzel nem lehet megvásárolni. Őt idézem most: 

"Előző életemben sok pénzt kerestem. Pályázatokat írtam, költségvetéseket készítettem. Nem tett boldoggá. Mellékesen megjegyzem, ha folytatom, valószínűleg már a jó anyaföldben pihennék, mint a barátaim akiket azóta eltemettem..." 

Ezzel az emberrel - akit már 8 éve ismerek - annak idején sok időt töltöttem, napi szinten. Együtt dolgoztunk, a főnököm volt. :) Ezért hiteles számomra az, amit csinál, mert ismertem őt akkor, és látom, hogy hol tart most. Tudom, hogy honnan indult, és hogy hova jutott el, látom, hogy mennyit változott a nézőpontja, a hozzáállása, a lelke. Egy kicsit irigylem - abszolút jó értelemben véve - azért, amit elért idáig, persze tudom, hogy mennyit kellett ezért tennie. És szerencsésnek érzem magam, mert itt van előttem ő példaként. Megnyugtató érzés tudni, hogy ha elakadok valamiben, valahol, akkor van valaki, akitől kérdezhetek, akitől tanácsot kérhetek. 
Általa felkerültem egy levelezőlistára, amit ő működtet, és amelynek célja, hogy összefogja azokat az embereket, akikben a közös a föld szeretete, és az önellátó életmód folytatása, vagy éppen az arra való törekvés. (Tettem már említést erről a listáról, itt.) Ezen a listán rengeteg információ van: a tagok leírják a tapasztalataikat, ha valakinek kérdése van felteszi, aki pedig tud, válaszol ezekre a kérdésekre. 
Nagy áldás ez a hely - nevezhetjük akár "mezőgazdasági és technikai információparadicsomnak" is -  a magamfajta "zöldfülűek" számára. Ez is egyfajta összefogás, ami mindenképpen üdvözlendő, és feltétlenül követendő példa. Sokat segít, ha van egy közösség, ahová tartozunk, ahol megbeszélhetjük a nehézségeket éppúgy, mint az örömöket, és ahol egymást segíthetjük.

Ha úgy döntesz, hogy a bizonytalan, feszültségekkel teli városi életmódot felcseréled a biztos fennmaradást garantáló, nyugodt, vidéki életre, előbb tájékozódj a környezetedben, az interneten, de ne ragadj le az álmodozás szintjén. Cselekedj, mert a jó munkához idő kell. Minél hamarabb belevágsz, annál hamarabb érsz célba.

A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok, csak írj egy emailt a tunderkertnaplo@gmail.com email címre.

Az elején azt ígértem, hogy nem fogom hosszúra nyújtani a mondandómat, nos, hát ezt az egyet nem sikerült betartanom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...