2013. július 3., szerda

Növekvő zöldségállomány

Zöldségállományunk szépen növekszik mind darabszám, mind fejlődés tekintetében. Alakul a hátsó zöldséges is, tegnapelőtt az alábbi palánták foglalták el végleges helyüket: 

13  tő brokkoli
11 tő bimbóskel
10 tő karalábé
13 tő paprika (vagy kaliforniai vagy szentesi kosszarvú, sajnos a paprikapalántáimnál hamar elvesztettem a fonalat :))
4 tő paradicsom


A képen jól látszik, hogy hátrafelé terjeszkedünk. A következő darab földet is felástam már. Őszig szeretnék eljutni az almafáig zöldségeskertügyileg. Ha marad idő és energia, akkor még idén elkészül a fűszer- és gyógynövénykert is. De lehet, hogy a zöldségeskert kialakítása közben szakítok rá időt. A munka menete a következő: felások egy darab földet, utána következik a kapálás, gereblyézés, beültetés. A következő darab földnél ugyanez a szisztéma. Így az egy pontra jutó izomláz mértéke is kisebb, és a palánták is fejlődhetnek, a magok is kelhetnek, szépen, sorban. Sokkal hatékonyabb így a munka, mintha először felásnám az egész, kijelölt területet és utána kezdenék kapálgatni, ültetgetni.

Az egyik szilvafa ágát valamivel alá kell támasztanom, annyi rajta a termés: 


A 22 napja elvetett cukkini és patisszon magok valahova nagyon sietnek. :) Gyönyörűek, hatalmasak, a "kiszöldségesben" növekednek:


A közvetlenül a ház előtt lévő "minizöldségesben" nagyon jó lehet a föld, ugyanis a kertben sehol nem nőnek akkorára a zöldségek és a virágok, mint itt (a képen - többek között - két tő fürtös paradicsom látható, amint több, mint másfél méteresre nyújtózik a házfal mellett): 


Nő a paradicsom a "minizöldségesben": 


A paprika még mindig virágzik:


 ...de azért már vannak paprikagyerekek is:


A brokkoli is hatalmasra nőtt, annak ellenére, hogy "valaki" előszeretettel lakmározik a leveleiből:


 Az amerikai barna tépősaláta mérete is lenyűgöző (tényleg fantasztikus a "minizöldséges" földminősége):


A szintén közvetlenül a ház előtt lévő "kisvirágosban" is fantasztikusan gyorsan nőnek a növények. A képen az éppen virágozni kezdő estikék, tőlük jobbra körömvirág, felette muskátlik, a muskátlik mellett balra pedig bimbózó dáliák láthatók:


A rézvirág is nyílik hamarosan:


A húgom tarkabablevest főzött, a gyerekek pedig tarkababot ültettek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...