2013. június 20., csütörtök

Csináld magad: túró, tejföl, joghurt házilag

Sokan nem is gondolják - bátran merem állítani, hiszen én sem olyan régóta vagyok a tudás birtokában :) - hogy milyen egyszerű a joghurt, a tejföl vagy akár a túró előállítása házilag. Íme, a bizonyíték:

Joghurt

Két liter tejből ugyanennyi joghurt lesz. Krémes, finom, és semmi más nincs benne, csak tej (egyenesen a tehénből), valamint joghurtkultúra.
Fontos, hogy mindig tiszta eszközökkel dolgozzunk.
Veszünk két liter tejet. (Akinek nincs rá módja, hogy háznál vásároljon, az válassza a zacskós megoldást, minél magasabb, de legalább 2,8% zsírtartalommal.)
Beleöntjük a lehetőleg kizárólag erre a célra fenntartott lábasba, majd lassú tűzön felforraljuk.
Szükségünk lesz még négy evőkanálnyi élő joghurtkultúrát tartalmazó (vagyis élőflórás) joghurtra.
Hagyjuk a tejet egy kicsit forrni, de ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert könnyen kifut. Pár perc múlva elzárjuk alatta a lángot, és megvárjuk, amíg körülbelül 40-45 fokosra lehűl. Akkor megfelelő a hőmérséklet, ha éppen hogy bele tudunk nyúlni a lábasba (tiszta kézzel, persze :)) anélkül, hogy megégetnénk az ujjunkat.
A 2 liter tejbe belekanalazzuk a 4 evőkanál joghurtot, alaposan elkeverjük, majd az előzőleg alaposan kimosott és kiöblített befőttesüvegekbe töltjük, az üvegek tetejét lezárjuk. A leendő joghurtunkat tartalmazó üvegeket jól bebugyoláljuk - akár több réteg plédbe, konyharuhába, az a lényeg, hogy jó melegben legyen - és 24 órára félretesszük.
A 24 óra elteltével kicsomagoljuk a mesterművet, megkóstoljuk (előfordulhat, hogy akár a tej, akár a joghurt nem volt megfelelő minőségű, ilyenkor sajnos újra kell kezdenünk az egészet), és ha ízlelőbimbóink elégedettek az eredménnyel, az üvegeket visszazárva hűtőbe tesszük az elkészült házi joghurtot.

Mézes joghurt
Aki sikeresen vette az akadályokat, és a győzelmen felbuzdulva már a második adag gyártását tervezgeti, az tegyen félre négy evőkanálnyit a remekműből, hogy a következő adag tejet már saját joghurttal olthassa be.
A házi joghurt fogyasztására a variációk száma szinte végtelen, kinek-kinek a fantáziájára van bízva az esetleges további feldolgozás, illetve az azonnali elfogyasztás, akár natúr, akár gyümölccsel, mézzel stb. ízesítve.

Tejföl, túró

A friss, házi tejet "leöntjük aludni". Én bögrékben tárolom, csészealjakkal lefedve, jól bebugyolálva konyharuhába, takaróba. Két nap múlva leszedjük a tetején képződött zsíros réteget, ez a tejföl.

Tejföl
A tejföl alatt maradt aludttejet lábasban, időnként megkeverve melegítjük (vigyázzunk, hogy ne forrjon fel). Egy edény fölé szűrőt teszünk, és óvatosan beleöntjük a lábas tartalmát. Az edénybe csöpög a savó, a szűrőben marad a túró.

Túró
Ugye, hogy nem is bonyolult? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...